Tvångstabata och löparlycka

Postad av monique den 19 Nov, 2016 i Hälsa och motion, Löpning, Nyheter, Trail, Träning | Inga kommentarer »

I går var det en riktig skitdag. Vakande med huvudvärk som under dagen eskalerade till migrän. Barnen hade förvandlats till sengångare och ju mer jag tjatade desto långsammare rörde de på sig. Stress och regn. Massor av kallt blött novemberregn. Skrek på barnen att skynda sig på. Maxpuls och nästan magsår.

Fram på eftermiddagen mådde jag illa av huvudvärk och hade inte den minsta lust att träna. Man ska ju lyssna på kroppen. men ibland är det svårt att veta om det är latmasken som tycker att det vore trevligast att sitta kvar framför datorn med en stor kopp te, eller om man faktiskt håller på att bli sjuk och borde ta en vilodag. Fastnade i en text jag höll på att skriva och plötsligt var det för sent att boka av dagens Tabata-passet, så det var bara att bita ihop och åka och träna. Och det var bra, för efteråt kändes det bättre. Den värsta huvudvärken hade släppt och jag kunde mysa med familjen i tv-soffan.

I dag däremot behövde jag verkligen inte tvinga mig själv till att träna. Medan dottern hade fotbollsträning skuttade jag i väg i skogen längs  en trailslinga som kallas ”Oxblodet”. Några sekunder kom solen fram och jag njöt verkligen av att bara vara ute. Jag hade klockan på med kollade aldrig tiden. Det spelade ingen roll hur långsamt det gick, jag var bara så sjukt lycklig över att kunna springa!20161119_114649Förra fredagen hade vi spänstövningar på Endurance PT-utbildningen på Konditionsidrott som jag går. Vi avslutade med att hoppa jämfota över häckar. Det var rätt höga häckar och jag kände att jag inte vågade testa att hoppa över dem. Men det fanns också några lägre häckar och jag tänkte att jag inte borde fega ur utan hoppa över dem. Tänk att man aldrig lär sig… Hann bara hoppa över en häck… Landade förmodligen snett och mitt vänsterknä, det utan främre korsband, vek sig under mig och det gjorde galet ont. Tur i oturen är flera av mina kursare naprapater och sjukgymnaster så jag fick snabbt hjälp med att lägga mig ned, få benet högt och knäet hårt lindat. Jag är övertygad om att det var den snabba hjälpen som gjorde att jag kunde åka längdskidor, om än mycket försiktigt, dagen därpå. Och springa trail i dag utan knäskydd! Jag var hos en sjukgymnast i torsdags som gjorde ett ultraljud på knäet. Han kunde konstatera att menisken är lite skadad men att knäet ändå var förhållandevis stabilt. Jag får springa men inga långpass och jag ska inte hoppa.

20161119_113256Efter förra veckans snökaos är det nästan bart i skogen och jag kände mig så tacksam där jag tassade fram längs en smal slingrande stig. Även där snön låg kvar var stigen bar.20161119_111433Lite blött och lerigt var det förstås, men lite lera har inge dött av och det var alldeles underbart tills…

20161119_111843…stigen försvann! Någonstans mitt i bilden finns det en bro – långt där nere under vattnet. Eftersom jag inte hade några vadarstövlar på mig vände jag tillbaka och insåg att leden bara är markerad åt ena hållet. Lite spännande att hitta tillbaka med andra ord! Som orienterare har jag flera gånger lagt märke till hur svårt det är att back tracka sig själv. Man tror att man vet hur det ska se ut, men när man kommer från andra hållet ser skogen annorlunda ut. Hann i alla fall tillbaka precis när dotterns träning var över.

20161119_120207Jag gillar verkligen den här funktionen på min Suunto! Hur kändes passet? Jo tack utmärkt! Jag kollade inte hur många kilometer jag hade sprungit. Det betydde liksom inget. Det enda som var viktigt var att jag kunde springa! Riktig lyckolöpning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *