… och vips så var månaden nästan över

Postad av monique den 29 sep, 2011 i Familj, Hälsa och motion, Sockerfri | Inga kommentarer »

Jag ska medge att jag var lite orolig när augusti började närma sig sitt slut. Hur skulle det här gå? Att vara utan socker i en hel månad jag som hade börjat ha nödchoklad både brevid datorn och i handväskan… Ja, jag visste ju förstås att jag hade klart det en gång tidigare i maj men jag var ju så mycket tygre och tröttare nu. Men så här när septemer nästa är slut och jag snart bara har slutspurten kvar på graviditeten så kan jag ändå konstatera att det gått över förväntan. Och när det har skitit sig så beror det på dålig planering. Det går inte att boka kalendern så full att middag inte hinns med utan att ta med någonslags nyttigt mellanmål, någonting som håller humöret och blodsockret uppe så att den där kladdkakan på mötet i slutet av den späckade dagen inte förefaller särskilt lockande…

Hur ska jag fortsätta nu då? Ja, jag tror på Ulrika från Råsmarts 80/20 metod -att att gott och nyttig i 80% och kanske äta något onyttigt ibland – men då verkligen njuta av det. Ska jag äta godis får det bli något som verkligen är riktigt gott och inte att jag äter av slentrian eller för att jag har tråkigt, tycker synd om mig själv eller vad det nu kan vara. Bort med godis som tröst och fram för lyx i liten skala! 🙂 Jag har tidigare nämt mitt ledord ”hellre kvalitet än kvantitet” och det ska jag i fortsättningen försöka att applicera även på godis. När man tänker efter så är det ju rätt äckligt med smågodis med en massa konstiga färg- och smakämnen. Malt slakteriavfall och krossade löss- det ska jag tänka nästa gång som benen viker av mot godishyllan av sig själva.

En kompis sa häromdagen a pro på min sockerfria månad att ”det svåra är inte att lägga om sin egen kost utan att få barnen med på noterna utan för mycket gnöl”. Det enklaste sättet är kanske att smyga in förädringar utan att göra för mycket väsen av det hela. Jag gjorde pannkakor i går på allmän begäran. Mina barn vet att jag är en överdängare på fläskpannkaka och när pappa är borta brukar de be om det. Så också i går, men då tänkte jag att jag skulle försöka mig på en nyttigare variant. Jag hade just gjort Ulrikas mandelmjölk så jag hade en massa finhackad mandel över som jag använde mig av. Barnen åt som hästar och det var bara sexåringen som en gång frågade efter sylt. Då svarade jag att det både var nötter och banan i pannkakan så det behövdes ingen sylt – vilket barnen köpte rakt av. Själv gillar jag inte vanliga pannkakor men de här var riktigt goda! Här kommer receptet!

200 g finmixade mandlar (som fått mjukna i vatten över natten först)

4 ägg

c a 1 dl bovetejöl

c a ½ dl kokosflingor

2 mosade bananer

c a 2 dl av valfri mjölk (från kor eller gjord på havre eller soja, själv hade jag havremjölk)

Jag blandade ihop allt och stekte ganska tjocka pannkisar i kokosolja – supersmarrigt!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *